dijous, 2 de juliol del 2015

Un fàrmac que evita efectes secundaris de la quimio als HER2

Dues molècules en una. Un anticòs monoclonal (el Trastuzumab) i un agent de quimioteràpia més potent que la quimioteràpia convencional són els nous components de l'esperat medicament contra el càncer de mama HER2 que evita alguns dels efectes secundaris de la quimioteràpia com la caiguda dels cabells, les nàusees o els vòmits. 

El Kadcyla, que és el nom que rep el fàrmac, només s'allibera quan topa amb la cèl·lula maligna. El component immunològic duu la quimioteràpia només fins a les cèl·lules alterades, les quals tenen excés de receptors. Quan el fàrmac entra dins aquestes cèl·lules, allibera el producte i destrueix des de dins el tumor. D'aquesta manera, les cèl·lules sanes es danyen menys. I a diferència d'altres quimioteràpies no provoca la caiguda de cabells ni vòmits. Per aquest motiu, l'oncòleg Albanell opta per anomanar el fàrmac pel sobrenom de cavall de Troia de l'oncologia. 

El sorgiment d'aquest nou medicament suposa una fita rellevant, ja que és una nova oportunitat per augmentar la supervivència de les pacients amb aquest subtipus de càncer en fase de metàstasi.

Segons informa Antena3, les pacients a més de viure més temps, ho faran amb major qualitat. Incrementa la supervivència dels afectats de 25 a 31 mesos, assegura El País. A més, els experts afirmen que els pacients no ho perceben com una quimio. "Són efectes més suportables que permeten mantenir el tractament més temps perquè no acumula toxicitat", explica l'oncòleg Lluch.  

Aquest medicament s'ha provat amb pacients que no tenien altra alternativa i la seva esperança de vida era reduïda. L'HER2 + representa prop del 20% dels 25.000 càncers de mama que es diagnostiquen a l'any. Sanitat va aprovar ahir el seu ús a Espanya. Tot i que des de finals del 2013 ja estava autoritzat a Europa. 

Recordar que aquest medicament s'utilitza per a pacients que tenen l'HER2 + avançat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada