dimecres, 28 de gener del 2015

Dos mons diferents

El mes passat vam realitzar una entrevista a una dona que ha patit aquest tipus de càncer. Tot i que l'entrevista era per parlar sobre l'estereotip de la dona que pateix aquesta malaltia vam tractar altres aspectes. Entre ells, vam parlar sobre el tipus de sanitat: pública i privada.

La nostra entrevistada fou na Petra Grimalt, porrerenca i mare de dos fills, que ha superat tres càncers de pit. L'estiu del 2007, na Petra es notà una petita crostera al pit dret. Decidí anar al dermatòleg, el qual li va agafar una petita mostra de la crostera per fer-li una sitologia. Els resultats foren tranquil·litzadors perquè no aparegué cap anomalia. Per això, oblidà el fet fins mesos més tard.

El mes de febrer, es detectà un petit bony al pit esquerre però no acudí al metge. Un mes després ho feia, concretament a la sanitat privada, on botà la senyal d'alarma. Per aquest motiu, se li va fer una biòpsia del pit esquerre. Tot i això, la porrerenca demanà i insistí que se li agafàs també una mostra del pit dret (en el qual a l'estiu passat havia tingut una crostera).

Els metges responien a la seva petició que no calia i que ja li agafarien la mostra, si era necessària, el dia de l'operació. Un fet que li va “complicar moltíssim l'existència”, diu ella. De fet, reconeix que els moments més durs han estat com a conseqüència de la falta d'aquesta biòpsia.

Un fet que mai ha entès i mai podrà entendre és que, a la sanitat privada, se li proposà una cirurgia conservadora per un càncer molt agressiu (HER2) i, en canvi, al pit dret que tenia un padget, un càncer que tenia un grau d'agressivitat molt menor, se li proposava l'extirpació de tot el pit. A sobre, reconeix que per saber exactament que tenia al pit dret se li hauria d'haver fet un estudi molt més detallat.

A tot això, se sumava que el ginecòleg se n'anava de vacances i implicava que havia de cercar ella sola un oncòleg amb 21 dies, que era quan havia de començar el tractament.

Quan la companyia d'assegurances li va permetre, va fer el canvi. Deixava la sanitat privada per anar a la pública. Avui en dia, no es cansa de reivindicar que és millor la sanitat pública. “A la sanitat pública em feren una gran feina. Fins i tot, em van millorar la intervenció que m'havien fet a la sanitat privada, quant a estètica”, recorda orgullosa.

La nostra xerrada acabava amb la següent frase: “Sense cap tipus de color. Són dos mons diferents. No hi ha dubtes, he viscut una segona experiència amb la sanitat pública no tan angoixant perquè ja havia tingut una primera experiència. A més, ja coneixia el procés i el càncer no era tan agressiu”.