divendres, 17 d’octubre del 2014

Manifest del Dia Internacional del Càncer de Mama (2014)

La Federació Espanyola de Càncer de Mama (FECMA) i les 40 associacions federades, vinculem el 19 d'octubre al Dia Internacional del Càncer de Mama.

Defensem, un any més, els programes de detecció precoç i que els promogui i gestioni el sistema públic de salut, que siguin d’accés gratuït, continuats en el temps, estiguin dotats amb els recursos necessaris, es desenvolupin amb controls de qualitat i que ho faci personal format, i que se n’avaluïn els seus resultats, incloent-hi la participació.

El nostre objectiu és conscienciar les dones i incentivar que participin en les campanyes de detecció precoç, animar-les a adquirir hàbits saludables de vida.

Ningú amb valor científic dubta del valor de les mamografies i de la importància de la detecció precoç en càncer de mama.

Avui el que és important no és gastar temps i energies a criticar els instruments disponibles de diagnòstic precoç, sinó invertir en recerca i innovació amb els següents objectius: avançar en els mètodes de diagnòstic més fiables; desenvolupar teràpies menys agressives, més innovadores i eficaces; disposar dels medicaments contrastats com a més adequats i avançar en la correcció dels efectes adversos de la malaltia i, d'aquesta forma, garantir una atenció de qualitat a totes les dones amb càncer de mama.

Som conscients que el càncer de mama té un cost socioeconòmic. Però la major supervivència s'obté aplicant innovació i nous coneixements. La innovació i la recerca clínica permetran avançar en el tractament individualitzat en oncologia. Res no pot justificar retards en l'accés a la innovació als pacients.

Estem preocupades per algunes de les conseqüències de les últimes reformes legals que actualment estan vigents.

Defensem una sanitat espanyola pública, universal i gratuïta, sustentada econòmicament en la progressió dels impostos i en la solidaritat, i com a instrument actiu de cohesió social i d'igualtat.

Som partidàries d'un Pacte d'Estat per la defensa, la sostenibilitat, la cohesió, la suficiència present i futura i la qualitat del Sistema Nacional de Salut, amb el compromís de les administracions sanitàries i dels actors implicats, inclosos els pacients.

Creix el nombre de dones joves amb càncer de mama, que desitgen conèixer les conseqüències dels tractaments rebuts i per això cal contemplar la preservació de la fertilitat en l'abordatge del pacient oncològic.

Tots els tumors són agressius i produeixen conseqüències en l'àmbit familiar, laboral i professional. El càncer se supera en un nombre important de casos, però té efectes adversos i és una malaltia vinculada a una paraula que a les dones ens aterreix: la metàstasi. En les pacients joves s'hi afegeix el problema de la fertilitat.

L'assistència s'ha de caracteritzar per una atenció personalitzada, ja que no hi ha pacients ni tractaments estàndard. L’han de fer equips multidisciplinaris de professionals i ha de ser una atenció personalitzada i multidisciplinar homogènia, amb independència d’on visqui la pacient.

A l’Estat espanyol hi ha desigualtats amb escenaris diferents entre comunitats autònomes, entre províncies i fins i tot entre hospitals. No es poden acceptar les diferències en l'accés als serveis, a les prestacions, a determinades teràpies o a determinats fàrmacs innovadors.

El Sistema Nacional de Salut, gestionat per diferents administracions, és únic i exigeix lleialtat i rigorosa corresponsabilitat de totes les administracions sanitàries.

No es tracta de situar-nos en igualitarismes impossibles, sinó que el Sistema Nacional de Salut garanteixi una Cartera de Serveis única i comuna, amb independència de l'administració gestora com a element d'equitat i justícia. Els titulars del dret a la salut no són els territoris, sinó els pacients i els usuaris.

La vida i la salut no són partides pressupostàries fredes. La qualitat dels diagnòstics, les teràpies i els tractaments no són dades comptables. La salut té un valor, però mai pot tenir un preu.

Seguim insistint en el nostre dret a una segona opinió; a una informació objectiva, veraç, completa, comprensible i específica; a la seguretat del pacient com a expressió de qualitat; al reconeixement d'una visió integral del pacient; a l'atenció als problemes laborals; a l'assistència psicosocial; a una gestió eficaç de les llistes d'espera; a la rehabilitació física; a l'atenció a les cures pal·liatives per a pacients en estadis avançats i a l'avaluació dels riscos de dones susceptibles de presentar síndrome hereditari de càncer.

Reiterem la necessitat de Registres poblacionals homogenis i actualitzats de càncer, que permetin saber la realitat de nous casos i defuncions, l'edat de les persones diagnosticades, els casos de càncer metastàtic i el nombre de dones en edat fèrtil diagnosticades de càncer.

Els registres actuals amb prou feines inclouen el 15% de la població.

Ens han deixat alguna cicatriu en el cos que ens recorda que un dia vam passar pel quiròfan, però no ens van treure la capacitat de pensar, ni ens han anul·lat la sensibilitat per estimar i per patir, ni ens han esborrat la capacitat per descobrir que hi ha horitzons que podem tenir ganes de descobrir. Sortegem les dificultats, evitem la solitud, espantem les pors, impulsem els somnis i no volem viure amb pessimisme.



Aspirem a guanyar anys de vida, però sobretot vida als anys.


Un home pot tenir càncer de mama?

Tot i que el càncer de mama és molt més freqüent a les dones, les patologies mamàries també afecten als homes.

Aquesta malaltia sol afectar als homes en una edat més avançada que les dones, aproximadament després dels 65 anys.

La seva incidència és només un 1% dels casos diagnosticats i, a causa de la poca informació que s'ofereix, solen ser diagnòstics tardans.

Davant qualsevol simptomatologia que pugui induir a un càncer de mama, es procedeix de la mateixa manera que a la dona, és a dir, ordenant una mamografia i una ecografia mamària.

Els tractaments que es realitzen són similars a ambdós casos (cirurgia, quimioteràpia i radioteràpia), tot i que a l'home no es realitzen cirurgies amb intenció conservadora com a les dones.