dissabte, 25 d’octubre del 2014

La dieta mediterrània

Aquesta informació ha estat extreta d'El Mundo i RTVE 

Un projecte de recerca espanyol ha demostrat, per primera vegada, que el consum d'aliments propis de la dieta mediterrània pot reduir el risc de desenvolupar un càncer de mama fins a un 30%.

És una de les principals conclusions de l'estudi coordinat per la investigadora del Centre Nacional d'Epidemiologia de l'Institut de Salut Carlos III, Marina Pollán, publicat el passat mes d'agost en la revista científica British Journal of Cancer i presentat aquest dimarts a Madrid.

Realitzat en més de 2.000 dones, l'estudi revela que el consum d'aliments típics de la dieta mediterrània, com el peix, vegetals, llegums, fruites i oli d'oliva, mostra "un clar efecte protector" en un subtipus de tumor, el triple negatiu, que generalment és més agressiu.

El peix, les llegums, l'oli d'oliva, els fruits secs, la fruita i les hortalisses; els productes estrella de la dieta mediterrània.

Millor que una dieta baixa en grassa

Els investigadors van identificar en la mostra tres tipus de dieta, la denominada 'occidental', que es caracteritza per un alt consum de productes grassos, carn processada, dolços, begudes calòriques i baix consum de cereals; la dieta 'prudent', basada en un consum de productes baixos en greix, fruites, vegetals i sucs; i la 'mediterrània', en la qual s'inclou la ingesta habitual de peix, vegetals, llegums, patates, fruites, oli i un baix consum de sucs i begudes calòriques.

Una vegada analitzats i relacionats els tipus de dieta i el desenvolupament de càncer de mama, els investigadors van arribar a la conclusió que el consum d'aliments de la dieta mediterrània redueix el risc de desenvolupar aquest tipus de tumor fins a un 30%.

Per contra, la dieta occidental, que és la més freqüent en dones joves, és la més perjudicial per desenvolupar càncer de mama. 
En el cas de la dieta prudent, el treball no ha pogut constatar que aquest tipus d'alimentació estigui relacionada ni amb una major ni amb una menor probabilitat de desenvolupar càncer de mama, malgrat ser la dieta que menys grassa conté de les tres.

La AECC recorda que el 57% de la població no consumeix diàriament fruites i verdures, un 58% inclou en la seva dieta brioixeria, carns grasses i embotits de dos a tres vegades a la setmana i que el 75% no realitza activitat física regularment.

En els últims anys, s’han fet diversos estudis, amb segell espanyol, que han vinculat la dieta mediterrània amb una millor salut cardiovascular. El protagonisme de l'oli d'oliva o de la fruita seca aporten els greixos bons que contribueixen al fet que les nostres artèries es mantinguin joves i netes de residus que obstrueixin la circulació. Ara els beneficis observats en els problemes cardíacs semblen que també podrien estar presents en el càncer de mama, segons els resultats de l'estudi EpiGEICAM.



L'estudi EpiGeicam, que així es diu el treball, ha estat coordinat pel Centre Nacional d'Epidemiologia de l'Institut de Salut Carlos III i finançat per l'Associació Espanyola contra el Càncer (AECC).