dimecres, 22 d’octubre del 2014

Càncer de pit i embaràs: importància d'una informació a temps, rigorosa i completa

Segons la Fundació contra el càncer dels Estats Units Susan G. Komen for the Cure, el càncer de pit durant l'embaràs és molt poc freqüent, ja que ocorre en una de cada 3.000 dones encinta. No obstant això, és el càncer més habitual que pateixen les dones en gestació i el més freqüent en dones entre 32 i 38 anys, afirma l'Institut Nacional de Càncer dels Estats Units. 

El primer pas per detectar aquesta malaltia és notar el bony, tasca difícil en dones embarassades, afirma l'Associació Espanyola Contra el Càncer de mama (AECC), a causa de l’augment de grandària i densitat dels pits. Per aquest motiu, en alguns casos el diagnòstic en dones embarassades és més avançat que en dones que no ho estan. Per això, la majoria de ginecòlegs i la AECC recomanen que es facin revisions periòdiques durant la gestació. 

Si se'ns diagnostica càncer, cal tenir en compte una sèrie de requisits per saber si hem de seguir endavant amb l'embaràs. Segons el doctor Alberto Reche, cap de ginecologia de l'Hospital Carlos Hagi de Màlaga, la interrupció de l'embaràs no millora el pronòstic, ja que les cèl·lules tumorals no han demostrat que es traspassi al fetus ni provoqui efectes perjudicials. Tot i això, quan és necessari administrar determinats tractaments, com la quimioteràpia o la radioteràpia, cal valorar la interrupció de l'embaràs si aquest pot danyar el fetus o posar en perill la salut de la mare. L'Institut Nacional de Càncer dels Estats Units afirma que abans de prendre alguna decisió és primordial examinar l'etapa de gestació, desenvolupament del fetus, i el tractament que pugui necessitar la pacient.

Encara que la xifra de dones que han d'interrompre l'embaràs és relativament baixa s'espera que en un futur augmenti, ja que cada vegada és major el nombre de dones que posposen el seu primer part als quaranta o cinquanta anys, període en el qual s'incrementa la incidència de càncer de mama.

En conclusió, el nombre de dones que pateixen aquest tipus de càncer durant el període de gestació és baix, ja que, segons Susan G. Komen for the Cure, només es dóna el cas en una de cada 3.000 dones. No obstant això, el diagnòstic en dones encintades és més avançat que la resta que no ho estan. Encara així, la xifra de dones que han d'interrompre l'embaràs per risc que el càncer perjudiqui el fetus o la mare és molt baixa encara que podria augmentar en els anys vinents. Per aquest motiu, és necessari que s'incideixi en les revisions periòdiques al ginecòleg i la realització de proves definitòries que confirmen el diagnòstic, com és, actualment, la biòpsia, amb la finalitat de detectar la tumoració al més aviat possible i ser guarida sense arribar a interrompre l'embaràs. 

Aina Sureda N.