dilluns, 24 de novembre del 2014

“La gent ens veu com unes heroïnes"

Ella va néixer a Palma de Mallorca l'any 1969. Quan tenia 39 anys li van diagnosticar un càncer de mama. Després d'una mastectomia al pit dret s'ha recuperat i ara, amb 45 anys, porta una vida normal, continua treballant i segueix aquest llarg camí que és la vida acompanyada de tota la seva família.

P: Benvolguda amiga. Fins a quin punt t'ha preocupat la forma en què et veien les altres persones?
R: La veritat és que al principi intentava ignorar el que pensava la gent de mi, però així com passava el temps es va convertir en una cosa que realment em preocupava. La meva forma de vestir habitual va deixar de ser apropiada degut a la mastectomia, a la pèrdua dels cabells o a les molèsties per la quimioteràpia. El que em sabia més greu era veure com la gent em mirava el cap pel carrer.

P: Vas fer alguna cosa per amagar-ho o vas optar per ignorar a la gent?
R: La meva autoestima va minvar tant que vaig haver de fer alguna cosa al respecte. Vaig començar utilitzant perruques amb cabells llargs de color castany clar fetes amb el meu propi cabell. Però no m'acabava de sentir bé, em sentia artificial, i a sobre eren molt costoses. Així que vaig ser valenta i vaig optar per tapar-me el cap amb mocadors o bufades. Em maquillava més els ulls, ja que ressaltaven més.

P: Et fa por parlar de la teva malaltia?
R: Al principi molta. Tenir por a què la gent es distanciés de mi, que em veies amb uns altres ulls sols pel fet d'estar malalta. Però amb el temps he vist que les coses no són així i he agafat molta confiança en mi mateixa.

P: Consideres que s'ha creat algun tipus d'estereotip entorn de les víctimes del càncer de mama? Quin?
R: Lamentablement, avui en dia es creen estereotips per a cada col·lectiu i nosaltres, les dones que hem sofert un càncer de mama, no serem una excepció. S'ha creat un estereotip però consider que positiu. Un estereotip de dona lluitadora i valenta, de dona que ha sabut tirar endavant, de dona que ha superat una de les pitjors malalties. La gent ens veu com unes heroïnes, com unes super dones.

P: La visió que has dit que es té de vosaltres t'ha ajudat d'alguna manera a seguir endavant?
R: La veritat és que sí. Em va fer més forta. Rebre tot aquest suport em va fer sentir més segura amb mi mateixa i em va motivar. Sovint ho compar amb un equip de futbol, amb un jugador que sap que a la grada hi té tota l'afició que l'anima, que està del seu costat, per guanyar un partit i, en aquest cas, per guanyar al càncer.

P: Respecte a aquesta comparació que has fet; quina ha estat la teva “afició”?
R: Principalment la família. Per part del meu home i del meu fill he rebut un suport increïble, així com dels meus pares. Els amics i companys de feina també m'han dedicat molt temps i molta atenció. Sincerament, sense ells no sé si ho hagués pogut superar. Quan dic això alguns pensen que és una exageració, però, quan et trobes en una situació com aquesta, no sentir-te sola ajuda, i molt.

P: Com van reaccionar ells quan els vas informar que tenies càncer de mama?
R: Es van espantar molt. De fet, al principi tots estàvem molt espantats. Al meu fill vaig tardar més en dir-li, però el vaig informar d'una forma més acurada i tranquil-litzadora. En tot moment em van fer costat i intentaven ser positius.

P: T'agrada aquest estereotip que s'ha creat entorn de vosaltres o desitjaries que fos un altre?
R: Que si m'agrada? M'alaga molt! És trist però actualment cada un de nosaltres té un cas proper de càncer de mama, ja sigui un familiar, una amiga o una coneguda. Això ha fet que la gent sigui molt més comprensible i que per això tinguin aquesta imatge tan positiva. D'una forma o altra se solidaritzen amb nosaltres. Però tot i així tampoc som super dones. És cert que hem superat una greu malaltia, però n'hi ha moltes altres i més greus.

P: Creus que aquesta imatge que es té ara de vosaltres és la mateixa que la de fa uns anys?
R: M'agradaria que fos la mateixa però ho dubt. Abans no hi havia tants d'avanços pel tractament del càncer de mama i la gent li tenia molta més por. Segurament veia la malaltia d'una forma més negativa, així com la gent que la patia.

P: Fins ara hem parlat de l'estereotip de la dona. Però, penses que existeix algun altre estereotip relacionat amb la malaltia en si?
R: La veritat és que la visió que es té del càncer de mama és una visió bastant dramàtica. La majoria, i m'incloc a mi abans d'haver passat tot això, veiem aquesta malaltia com una catàstrofe o una guerra. Una malaltia que no saps mai el que pot passar, si es pot prevenir a temps, si es pot superar o si acabarà amb la mort. La gent li té por i en moltes ocasions pensa “a mi no em passarà”, però això mai se sap.

P: Ja per acabar, sabem que la influència dels mitjans de comunicació de vegades distorsiona la forma de veure la realitat. Quina imatge creus que han donat de vosaltres?
R: Així com, sobretot la televisió, crea molts prototips i també estereotips negatius d'alguns col·lectius, crec que a nosaltres sempre ens ha tractat positivament. Ha donat la imatge que té la majoria de la gent, la dona lluitadora. A més, han ajudat a difondre moltes campanyes per ajudar a la investigació de la malaltia i això ens ha beneficiat i de veres que ho agraïm.


Moltes gràcies per dedicar-nos una mica del teu temps. Ha estat un plaer compartir les teves experiències i desitjam i esperam que les coses et vagin genial.





Antònia Ferrer Ferrà