dimarts, 18 de novembre del 2014

Dubtes, pors, interrogants...els hem d'explicar als nostres fills que estam malaltes?

Quan una dona és diagnosticada de càncer i és mare es sol plantejar el dubte de si ha de dir els seus fills o no que està malalta. Segons la psicòloga Isabel Menéndez, sempre s'ha d'explicar. I és que els nins són molt sensibles als canvis de la vida quotidiana i, tot i que els puguem ocultar la veritat amb la millor intenció, lluny d'afavorir-los, els perjudicaria.

Si no feim partícep a l'infant del procés que viurà tota la família, els problemes es podrien multiplicar. Els infants podrien realitzar fantasies per intentar trobar una explicació als canvis que perceben en la seva mare. Per exemple, que s'han portat malament i que ella està trista per aquest motiu.

Els nins imaginen moltes situacions en què es posen a ells mateixos com a protagonistes i responsables de les alteracions de la vida familiar, en especial si les alteracions estàn lligades a la figura materna. Per això, la millor opció és explicar als fills que la mare està malalta.

Quan apareixen els primers indicis de la malaltia es pot dir als més petits que la mare ha d'anar al metge. Si la informació s'administra a poc a poc, amb paraules clares i frases senzilles, els nins estaran més preparats pel que vagi succeint. És important explicar que res del que han fet o han dit ha provocat la malaltia.

Qui ha de ser el porta veu?
La persona més indicada per donar la notícia és la mare, preferentment acompanyada pel pare. Els dos haurien d'acordar què diran i com ho diran. En cas que la mare es trobi sola és convenient que tengui una persona de confiança pels infants devora seu. No obstant això, ella és qui ha de donar la informació si no els infants podrien pensar que el que passa és massa greu perquè ella els ho expliqui.

Quan antes millor
Quan abans els ho facem a saber molt millor perquè podran entendre el que ocorr a la seva mare i els canvis que això suposa en la família. Per això, és recomanable no deixar passa gaire temps entre el moment en què es diagnostica i el moment de dir-ho. .

Aquest moment no hauria d'allunyar-se del diagnòstic, ja que és a partir d'aquest instant quan els canvis comencen a fer-se presents. D'aquesta manera, els més petits podran assimilar el procés de forma progressiva.

No oblidis:
  • A partir dels 4 o 5 anys, hem de contar als nostres fills que patim una malaltia.
  • A vegades, els adolescents no pregunten ni contribueixen en la conversació. És més, solen negar la situació per por.
  • Els infants poden preguntar qüestions que la mare o el pare poden desconèixer. Una solució és respondre “no ho sabem, el doctor ens ho explicarà”, “de moment no ho sabem”, etcètera.
  • Els fills han de notar que la mare els té confiança i els conta tot el que se sotmet.



En conclusió, una bona comunicació entre pares i fills és fonamental durant el procés.

Font: Revista Mujer Hoy